SAVNE

Vodna in toplotna terapija je v tisočletju razvila mnogo različic. Njihov namen je izboljšanje delovanja limfnega sistema, aktiviranje postopka razstrupljanja telesa, krepitev imunskega sistema in izboljšanje prekrvavljenosti kože.

V lepotnem Wellness studiu VIKTORIJA SPA lahko obisk začnete z razvajanjem v savnah. V atraktivnem okolju vam ponujamo pristop k negi in revitalizaciji vašega telesa. Na voljo so finska savna, infrardeča savna in turška savna.

Na voljo so vam tudi SPA paketi, ki so namenjeni popolni telesni in duševni sprostitvi tako posameznikov kot parov. Mehka svetloba prostorov in mirna glasba zbujata občutek nežnosti, intimnosti in popolne sprostitve.

Pripravili smo vam tudi nekajurne programe, posebej in zgolj za ženske. Za ženski popoldan, po žensko! Za praznovanje rojstnega dne ali zgolj za popoldansko razvajanje s prijateljicami… Kaj je lahko še lepšega kot sproščeno druženje, ženski klepet, ob tem pa razvajanje, lepotičenje in slastni wellness prigrizki…

FINSKA SAVNA

Za tradicionalno finsko savno je značilna visoka temperatura zraka od 80 do 100 °C in relativna vlažnost 15 -30 %.

S polivanjem vode po kamnih dvigujemo vlažnost, kar pospeši znojenje telesa. V vodo dodajamo tudi eterična olja, s čimer dosežemo še učinek aromaterapije.

Zaradi visoke temperature smo v finski savni 8-15 minut, odvisno od počutja. Po potenju se najprej ohladimo v hladni vodi, nato pa sledi najmanj 5-minutno ohlajanje telesa na sobni temperaturi. Ta del savnanja je običajno tudi najbolj prijeten.

POZITIVNI UČINKI FINSKE SAVNE

 • blagodejni vpliv na sprostitev mišic,
 • obilno potenje in s tem čiščenje kože,
 • izboljša delo srca,
 • pospešuje prekrvavljenost in preskrbo s kisikom v vseh mehkih tkivih, sklepih in hrbtenici,
 • v času prehladnih bolezni varuje pred infekcijo…

Kaj sproži potenje pri finski savni?

Finska savna deluje na principu vročega zraka. Konstantna visoka temperatura segreje telo in sproži potenje. Količina potenja je odvisna od vsakega posameznika. Zaradi povečanega potenja priporočamo dodatno pitje vode že pred obiskom savne.

TURŠKA SAVNA

Temperatura zraka se giba od 40-50°C, vlažnost pa do 100%. Ustvarjajo se oblaki pare, para prodira globoko v kožo in jo zapusti mehko in gladko. Po savnanju priporočamo hladen tuš, ki poveča osvežitev, krepitev telesa pa se nadaljuje. V parnih savnah so nameščene cevi za čiščenje klopi s curkom vode, s katerim si lahko hladimo tudi noge, roke ali obraz. Izvor parne savne izvira iz turške kopeli (Hamam), ki je bila v preteklosti središče turškega vsakdana. Za Turke je bila kopel več kot le prostor čiščenja, bila je prostor, kjer so se srečevali ljudje vseh statusov,  počutili so se svobodne.

 

 

POZITIVNI UČINKI TURŠKE SAVNE

 • lajšanje težav z dihali,
 • lajšanje težav pri alergijah,
 • krepitev in spodbujanje imunskega sistema,
 • odpravljanje napetosti in stresa,
 • pospeševanje prekrvavitve in boljši obtok,
 • lažja srčna obolenja (aritmija,blago povišan krvni pritisk),
 • obolenja ožilja

Kaj sproži potenje pri turški savni?

Turška savna deluje na principu vročega zraka in povečane relativne vlažnosti. Zaradi konstantne visoke temperature se telo segreje, s pomočjo visoke vlažnosti pa je tudi potenje lažje. Količina potenja je odvisna od vsakega posameznika. Zaradi povečanega potenja priporočamo dodatno pitje vode že pred obiskom savne.

INFRA RDEČA SAVNA

Infra rdeče savne delujejo z naravno življenjsko energijo.

V infrardeči savni se zrak le rahlo segreva. V prijetnem okolju in temperaturi od 38 do 65 °C, se krepi imunski sistem, stres in utrujenost izgineta. Savnanje se izvaja 30-45 minut.

Telo se segreva s sevanjem toplote, kar je enako principu sonca ali lončene peči. Pospeši se prekrvavitev, telo se očisti strupov, optimalna raven kisika pa poveča oskrbo z energijo. Sprostijo se napete mišice in ublažijo bolečine v sklepih.

 

POZITIVNI UČINKI INFRA RDEČE SAVNE

Infra rdeča savna zmanjšuje / lajša / odpravlja pri naslednjih stanjih:

 • revmatizmu,
 • poškodbah in obolenjih,
 • artritisu in travmatičnem artritisu,
 • bolečinah v mišicah po napornih vadbah,
 • vnetjih in infekcijah srednjega ušesa,
 • vnetjih grla

Kaj sproži potenje pri infra rdeči savni?

Infra rdeči žarki prodirajo tudi do 4 cm pod kožo, 20% sevanja se porabi za ogrevanje prostora, 80% sevanja gre v telo in učinkuje globinsko.                          Potenje se pri nekateri prične šele proti koncu savnanja.

Priporočamo jo starejšim ljudem, otrokom, nosečnicam in tistim, ki so občutljivi na visoke temperature oziroma športnikom kot del regeneracije.

SPLOŠNE INFORMACIJE

Skozi zgodovino so ljudje različnih ras in kultur uporabljali parno kopel v higienske in medicinske nameneRazlične kulture po svetu imajo svoje verzije parnih kopeli, a vsi z enakim namenom: izogniti se boleznim in vzdrževati dobro zdravje z eliminiranjem toksinov s pomočjo potenja. Danes je najbolj razširjena parna kopel nedvomno Finska savna.

Prve moderne lesene savne, kot jih poznamo danes, so bile zgrajene okoli petega stoletja, ko so severno Evropska plemena opustila nomadski način življenja in se ustalila. V Skandinaviji je postala parna kopel v srednjem veku tako značilna, da so tuji obiskovalci severa zapisali “ti ljudje so edini kmečki prebivalci v Evropi, ki se okopajo tedensko”.

Kmalu za tem je sledil zaton parne kopeli na Norveškem in na Švedskem. V tistem času se je namreč močno razširila kuga. Epidemija se je širila in pobijala ljudi v tisočih, zato se skupinske kapacitete niso več zdele kot najboljša ideja in zato so večino skupinskih kopališč zaprli. Do konca devetnajstega stoletja so parne kopeli skoraj popolnoma izginile v večjemu delu Skandinavije.

Dramatično izboljšanje življenskih pogojev v 20. stoletju in dviganje zavedanja o zdravju je pripeljalo do obujenja parnih kopeli in to ne samo v Skandinaviji temveč po celemu svetu. Ne glede na to pa je Finska nedvomno zibelka moderne kulture in strasti do savnanja.

Finska ima v deželi približno 2 milijona savn, 187.888 jezer in 200.000 poletnih koč. Finska je edina dežela na svetu, kjer imajo več savn kot avtomobilov! Vsak prebivalec Finske ima dostop do savne, če že ne v svoji hiši pa skupinsko v bloku ali naselju kjer živi. Savne najdete vsepovsod, celo v parlamentu!

Danes pa so vse pogosteje  priljubljene tudi parna turška ter infrardeča savna.

Temperatura v savnah je odvisna od vrste savne. V finskih se navadno giblje med 60°C in 95°C, v parnih pa med 45°C in 65°C.

Savne so se razvijale v različne smeri. Še predno so se nomadska plemena ustalila, so bile v uporabi savne, ki so bile na pol izkopane v zemljo z minimalno konstrukcijo nad površino. Kasneje je savna postala poseben del hiše, in še pogosteje posebna zgradba na samem (zaradi obilnega kurjenja ni bilo redko, da je savna pogorela!).

Najstarejši tip stalne savne je dimna savna: v sobi je peč s kamenjem, vendar brez dimnika. Dim uhaja samo skozi majhno odprtino tik pod stropom.

Take savne so bile običajne še okoli leta 1920, kasneje so jih nadomestile današnje savne z dimniki in novodobnimi pečmi.

Savne so tekom svojega razvoja dobile tekočo vodo in so postale del stanovanjske kulture, kot jo poznamo še danes. Savna je ponavadi del kopalnice v stanovanju. Gretje je običajno na drva, v mestnem okolju so pa savne pogosto električno ogrevane.

Zanimivo je, da je počutje v električno greti savni drugačno od počutja v savni, ki je ogrevana s pečjo na drva. V zadnjih časih je klasična savna pridobila veliko novih privržencev in zagovornikov, zato imajo tudi nove savne pogosto ponovno peči na drva.

Celo dimne savne, ki so skoraj izginile po letu 1920, so danes spet v modi in doživljajo pravi preporod.

Savna je namenjena očiščenju telesa, sprostitvi mišic, očiščenju duha in uma. Je kraj za umiritev po napornem dnevu, kjer nas blažilna toplota sprosti  in zapelje k počitku. Vse to nas ob prijetni glasbi, sproščujočih barvah in prijetni, prikriti svetlobi, prevzame z občutkom ponovnega rojstva.

Zdravniki priporočajo savno iz različnih razlogov. Telo se dobro odziva na savno, ker je izpostavljeno visokim temperaturam le kratek čas.

Savna je s svojim enkratnim zaporedjem dražljajev izredno dobrodošla telesu, saj s svojim delovanjem aktivira vse dele telesa. To izvaja, ne da bi telo pri tem trpelo napor in kar sledi, je umerjen občutek ugodja. Neškodljivost savne in njeni pozitivni učinki so bili dokazani že neštetokrat v različnih deželah kot sta na primer Finska in Nemčija. Pogoj za uspešno in koristno uporabo savne je seveda, da se sledi danim preverjenim napotkom.

Obisk savne je priporočljiv za vse, ki nimajo težav s srcem, krčnimi žilami ali akutnimi vnetji. Savne pa se izogibajte, če ste prehlajeni ali bolni.

Za prijetno razpoloženje in sprostitev je pomembno, da upoštevamo naslednja pravila.

    1. V prostorih savnanja je zaželjena tišina. Glasno pogovarjanje z znanci in petje ni primerno.
 1. Za savnanje potrebujemo najmanj dve brisači (čim večji) in kopalni plašč.
 2. Postopek savnanja pričnemo s prho in se nato temeljito obrišemo do suhega,saj se boste tako intenzivneje potili.
 3. Za gibanje po predprostorih priporočamo natikače. Ob vstopu v savno obutev obvezno   sezujemo in jo pustimo zunaj.
 4. V savno vstopamo hitro, da bi vanjo vdrlo čim manj hladnega zraka.
 5. V vseh savnah (razen turški) si pod sebe pogrnemo brisačo (tudi pod stopala!). Zaradi higienskih razlogov se moramo izogniti neposrednemu stiku telesa in lesa (keramike).
 6. V savnah lahko ležimo, a zaradi uvidevnosti do drugih obiskovalcev naredimo prostor in se usedemo.
 7. Po prihodu iz savne je najprej na vrsti prha. Gre za boljši občutek vseh prisotnih in trdno načelo higiene!
 8. Nazadnje sledi počitek na ležalnikih. Počivamo toliko časa, da se popolnoma ohladimo.
 9. Za optimalni učinek savnanja sta potrebna najmanj 2 obiska savnanja. Več kot 3 zaporedni obiski telesu ne koristijo, temveč ga izčrpajo.
 10. Po vsakem savnanju zaužijte zadostno količino vode ali nesladkanega čaja in  se sprostite na ležalnikih. Preden se odpravite na mraz, pa ne pozabite svoje kože   zaščititi s hranilno kremo.

Zaradi eteričnih olj, ki jih uporabljamo pri savnanju, bo doživetje v savni za vas še lepše in bogatejše. V prijetnem ambientu in sproščujoči glasbi, vas bodo spremljale dišeče arome žlahtnih alpskih zelišč, evkaliptusa, mete, ..

Savna se lahko vsakdo razen resno bolnih ljudi. Na Finskem se v savni okopajo vsaj občasno če že ne redno. Kopajo se lahko tudi nosečnice, ter dojenčki od starosti nekaj mesecev naprej.
Tudi zgornja starostna meja ni določena.

Kakorkoli, savnanje ni priporočljivo za ponesrečene in paciente, ki trpijo za akutnimi vnetji. Tisti z nalezljivimi boleznimi pa se lahko kopajo le v svojih zasebnih savnah.

Visoka vročina, predolgo savnanje, prehladno ali prehitro ohlajanje in še posebej alkohol, pripomorejo k obremenitvam krvnega obtoka. Zdravo srce prenese takšen napor, a za šibko srce lahko pomeni prevelik in zato nevaren napor.

Ni nikakršnih pravil, ki bi določala kako pogosto se sme uporabljati savno. Finci se ponavadi savnajo enkrat do dvakrat tedensko. Tudi vsakodnevno savnanje ne škodi, če se pri tem dobro počutimo. Paziti pa moramo, da se naša koža ne izsuši preveč. Ne smemo pretiravati z uporabo mila in šamponov.

V izogib dvomom ali kakršnimkoli težavam, vam svetujemo,
da pred obiskom savne obiščete tudi svojega osebnega zdravnika.

Savna je že od nekdaj prostor kjer hrup, spolnost in drugo nespodobno vedenje nikoli ni imelo mesta.

Prostori WELLNESSA  so zato namenjeni počitku in sprostitvi zato Vas vljudno naprošamo, da se temu primerno, neopazno tudi vedete. Spoštujte intimnost vseh ostalih gostov in jih ne motite z ogovarjanjem ali svojo prisotnostjo.

Tudi v samih savnah se vedite enako. Za pogovor je namenjen zimski vrt, za vse prostore kot tudi za savne pa velja tiha cona.

Savnanje je sproščanje telesa in duha, zato v tem procesu ni mesta za klepetanje, petje, glasno poslušanje glasbe ali vneto telefonarjenje.  Enako velja tudi za vse ostale prostore, ki so na voljo gostom savne.

Le z vašo pomočjo bomo lahko vzdrževali red, čistočo in varnost.

Zato Vas vljudno naprošamo, da se držite vseh zgoraj naštetih zahtev! Naprošamo vas tudi, da kakršnekoli kršitve ali vedenje drugih, ki posegajo v vaš osebni prostor ali intimnost nemudoma javite na recepciji.

KONTAKTIRAJTE NAS